×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

De beste tips voor het kopen van je nieuwe meubelen

Home Center helpt je graag op weg bij een keuze maken voor je nieuwe meubelen. Ben je op zoek naar een nieuwe bank, is je boekenkast nodig aan vervanging toe of ben je die eetkamerstoelen helemaal zat? Ontdek de onderstaande tips voor het kopen van je nieuwe interieur.

Zoek op onderwerp

Tips voor het kopen van een bank

Het zoeken naar de ideale zitbank is voor veel mensen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Daarom helpt Home Center je graag een handje daarbij. Hieronder vind je een aantal simpele tips waarmee jij de optimale bank voor je interieur kan vinden:

  • Meet de ruimte op waar de bank komt te staan. Meet deze ruimte precies op, schat niet. Anders kan de bank groter zijn dan de beschikbare ruimte. Heb je een bank naar je wens gevonden, boots de vorm van de zitbank dan na in je woonkamer. Dit kun je doen door bijvoorbeeld kranten of tijdschriften op de grond te leggen. Op deze manier kun je redelijk inschatten of de bank qua grootte in je huis past.
  • Hou ook rekening met de loopruimte om de bank. Is er nog genoeg loopruimte om de bank heen?
  • Wat is de functie van de bank? Waarvoor wil je de zitbank gebruiken? Wordt het een actieve bank, ga dan voor een bank met een relatief kort zitgedeelte. Ben je toch op zoek naar een relaxbank? Dan is het verstandig te kiezen voor een wat diepere bank met vaak wat zachtere kussens.
  • Hoe stevig of juist hoe zacht moet de bank zijn en aanvoelen? Ook dit heeft te maken met de functie. Een actieve bank is meestal een stevigere bank. Een zitbank die zacht aanvoelt, valt vaak onder categorie loungebanken. Ook wel relaxbanken genoemd.
  • Heb je kinderen en/of huisdieren? Hou hier dan rekening mee met het kiezen van de bekleding. Kies voor een bekleding waarvan vlekken en ook haren makkelijk te verwijderen zijn. Vraag ons personeel voor advies.
  • Hou rekening met de plaats waar de bank komt te staan. Hoe is het licht daar? Welke kleuren worden daar gebruikt?
  • Welke interieurstijl heb jij in je woonkamer? Landelijk, industrieel, design of klassiek? Pas de stijl, kleur en vorm van de bank aan, aan jouw interieurstijl. Heb je hierbij advies nodig? Vraag het eens aan onze interieurstylisten, zij kunnen jou deskundig advies geven over jouw ideale zitbank.
  • Wil je graag je interieur vaak veranderen? Kies dan voor een bank opgebouwd uit elementen. Deze bank kun je als één geheel plaatsen, maar kun je ook als losse elementen gebruiken.
  • Komt de bank voor een raam te staan, kies dan liever voor een lager model dan voor een hoger model bank. Als je een te hoog model zitbank kiest, komt deze te ver boven het raam uit.
  • Kom proefzitten in diverse banken. Dat is de enige manier waarop je erachter komt, hoe een bank daadwerkelijk zit of ligt. 

Bekijk de collectie zitbanken >>

Tips voor het kopen van een fauteuil

Een fauteuil is meestal een aanvulling op je zithoek. Maar ook in een kleine ruimte, waar geen zitbank past, is een fauteuil erg geschikt. Een fauteuil wordt vaak omschreven als een luie stoel, maar het meest belangrijke is dat de stoel comfortabel is. Met de volgende tips kun jij een geschikte comfortabele zetel vinden voor je woonkamer:

  • Wat is de functie van de fauteuil? Moet het een relaxfauteuil, een draaifauteuil of een 'standaard' fauteuil zijn? Ieder mens heeft zo zijn eigen wensen.
  • Welke soort stof kies je? Ga je voor een leren, stoffen of een rotan fauteuil. De laatste periode is rotan weer sterk in opkomst, dus zie je dit ook terug in de fauteuils. Qua prijs is het voordeliger om voor een stoffen fauteuil te gaan, nadeel van stof is dat deze gevoeliger voor vlekken is. Ben je op zoek naar een fauteuil die met goed behoud lang meegaat, dan is het verstandig om voor een leren fauteuil te gaan.
  • Het is van belang dat de stoel goed ‘past’.  Een fauteuil moet lekker zitten, je koopt deze stoel voor je comfort. Zo moeten je voeten als je zit, plat op de grond kunnen staan. De zitting mag niet te lang zijn, dit kan knelling in je knieholte veroorzaken en dat is slecht voor de doorbloeding van je benen. Ook mag de stoel niet te hoog zijn, als je alleen met de tenen de grond raakt, kun je kramp of slapende benen krijgen. 
  • Kom je steeds moeilijker uit je stoel? Dan is het verstandig te kiezen voor een fauteuil met een opstapfunctie. Deze functie helpt je met minder energie en kracht op te staan uit een fauteuil. 
  • Wil je een massage in je stoel? Ook dit is een optie die mogelijk is.
  • Wil je een verstelbare fauteuil? Zit je graag met je voeten omhoog of met je rug naar achteren, kies dan voor een verstelbare fauteuil.
  • Heb je kinderen en/of huisdieren? Hou hier dan rekening mee met het kiezen van de bekleding. Kies voor een bekleding waarvan vlekken en ook haren makkelijk te verwijderen zijn. Vraag ons personeel voor advies.

Bekijk de collectie fauteuils >>

Tips voor het kopen van eetkamerstoelen

Waar moet je allemaal op letten, als je eetkamerstoelen gaat uitzoeken. Home Center heeft een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

  • De hoogte van de zitting van de stoel is een eerste aandachtspunt. Hiervoor dien je rekening te houden met je eigen lengte, maar ook met de hoogte van de eetkamertafel. Gemiddeld is de zitting van de stoel 45 cm hoog. Ben je langer dan gemiddeld, dan dien je hiermee rekening te houden. Voor kinderen is deze zitting meestal te hoog. Om dat probleem op te lossen, kun je kiezen voor in hoogte verstelbare eetkamerstoelen. De hoogte van een eetkamertafel is gemiddeld tussen 78 cm hoog, ook daar dien je rekening mee te houden.
  • Je kunt kiezen voor eetkamerstoelen met of zonder leuning. Stoelen voorzien van een leuning, zijn comfortabel. Je kunt met deze stoelen heerlijk natafelen of relaxed zitten. Wel moet je bij het kiezen van deze stoelen, denken aan de hoogte van de tafel. Kies wel voor stoelen die nog onder je tafel kunnen, dan kun je de stoel onder de tafel aanschuiven.
  • Bij de keuze voor de stoffering van de stoelen is het van belang te bedenken door wie deze gebruikt gaan worden. Worden de stoelen veelvuldig gebruikt door kinderen en heb je huisdieren? Dan kunnen de eetkamerstoelen snel vies worden. Kies dan een sterke stof, waarop je de vlekken niet snel ziet en welke je makkelijk kan schoonmaken. Op een donkere stof zie je minder snel vlekken en lederen eetkamerstoelen zijn makkelijk schoon te houden. Tevens is leer een sterk materiaal.
  • Eetkamerstoelen op wieltjes zijn vooral plezierig op een harde ondergrond, zoals parket, laminaat of tegels. Je bent snel wendbaar op deze stoelen.
  • Eetkamerstoelen zijn in verschillende woonstijlen verkrijgbaar. Je hebt moderne, klassieke, industriële maar ook landelijke en romantische eetkamerstoelen. De eetkamerstoelen zijn een aanwinst voor je interieur, als deze aansluiten bij de stijl die je in de rest van je woonkamer hebt gebruikt.
  • Het schoonmaken van de stoelen is ook een belangrijk aandachtspunt. Vraag voor de aanschaf na, of de materialen waarvoor je gekozen hebt, makkelijk schoon te maken zijn. Tevens is het onderhoud van de stoelen, belangrijk voor de levensduur. Hoe beter je de stoelen kunt onderhouden, hoe langer deze mee zullen gaan.

Bekijk de collectie eetkamerstoelen >>

Tips voor het kopen van een kast

Voordat je een geschikte kast voor je woonkamer (of andere ruimte in je huis) hebt gevonden, kun je wel wat tips gebruiken. Bepaal de functie van de kast, moet deze functioneel zijn of decoratief? Welk soort materiaal en ook welke kleur past bij de rest van je interieur? Denk ook aan de stijl van je interieur, de kast moet ook hierbij aansluiten. In een landelijk interieur hoort een landelijke kast. Hieronder vind je een aantal bruikbare tips, die je kunt gebruiken bij de aanschaf van een kast.

  • Bepaal waar de kast komt te staan, hoeveel ruimte heb je daar over voor de kast? Meet zowel de lengte, breedte en diepte op. Hou er rekening mee, dat om de kast heen ook loopruimte moet zijn. Kies daarom voor een kast die iets kleiner is, dan de beschikbare ruimte.
  • Wat is de functie van de kast; ga je de kast functioneel gebruiken of meer als decoratie. Een opbergkast is een voorbeeld van een functionele kast. Deze is gemaakt om veel spullen in op te bergen, meestal doordat de kast diverse laden, planken en/of hang-elementen heeft. Een dressoir of een vitrinekast wordt vaak gebruik om decoratie of andere kostbaarheden op te tonen. Ga je voor de combinatie van functioneel en decoratief, dan is de boekenkast een ideale kast daarvoor. Je kunt hier spullen (en vooral boeken) in opbergen, maar ook je decoratie in de open gedeeltes van de kast tonen.
  • Bepaal voordat je gaat winkel, je budget voor de kast. Zo kom je niet zo gauw voor verrassingen te staan.
  • Welk materiaal gaat je voorkeur naar uit? Hout, glas, metaal of toch RVS. Je hebt keuze uit diverse materialen. Welk soort materiaal je kiest, is afhankelijk van de functie van de kast maar ook van de stijl. Een eiken houten kast past uitstekend in een klassiek interieur. Daarentegen past een open kast van een combinatie van hout en RVS, erg goed in een industrieel interieur. 
  • De stijl die je kiest, moet passen bij de rest van je interieur. Als je gaat kijken naar kasten, is het raadzaam om foto's mee te nemen van de rest van de interieur. Als je deze foto's naast de kast houdt, zie je meteen of deze past in jouw interieur.

Bekijk de collectie kasten >>

Tips voor het kopen van een eettafel

Heb je een nieuwe eettafel nodig? Een tafel is een belangrijk element in je eetkamer. Daarom is het belangrijk dat je de tijd ervoor neemt, om deze uit te zoeken. Hieronder vind je een aantal makkelijke tips, die je kan gebruiken bij het aanschaffen van een nieuwe tafel.

  • Een eettafel moet functioneel zijn. Ben je op zoek naar een leeftafel, dan is verstandig om voor een grotere tafel te gaan. Heb je beperkte ruimte in je huis voor een tafel? Kies dan voor een kleinere eettafel of ga voor een bartafel.
  • Erg belangrijk om rekening mee te houden, is de maximale grootte van de eettafel. Om teleurstelling te voorkomen is het verstandig om van tevoren goed de afmetingen van je tafel en kamer te bekijken. Een nieuwe tafel moet immers wel in je huis passen.
  • Waar wil je de eettafel neerzetten? De plaats van de tafel is bepalend voor het soort tafel en (eventueel) de stoelen die erbij kunnen. Als je een nieuwe tafel koopt, houd dan rekening met de stoelen die erbij komen te staan. De stoelen moeten niet de muur raken, hierdoor beschadigen ze snel en zijn ze niet handig in gebruik. De stoelen aan de tafel hebben minimaal een meter ruimte naar achteren nodig. Meet nu de ruimte op die je wil gebruiken om de tafel te plaatsen. Haal vervolgens de ruimte van de stoelen plus een meter eraf. De ruimte die je overhoudt, kun je gebruiken voor de nieuwe tafel.
  • De hoogte van de eettafel is ook van invloed, bij aanschaf van een tafel. Houdt bij de hoogte van de tafel rekening met de stoelen. De stoelen moeten onder de tafel geschoven kunnen worden, voor optimaal gebruik van de tafel.
  • Een eettafel is er in diverse vormen; vierkant, rechthoekig, rond of ovaal. Een rechthoekige of een vierkante tafel is het makkelijkst in een woonkamer in te passen. De stoelen staan er strak onder en je kunt eventueel de tafel met de kopse kant tegen een wand plaatsen. Met ronde of ovale tafels is dit niet mogelijk. Deze hebben meer ruimte nodig, omdat ze goed vrijstaand geplaatst moeten worden. Zodat er loopruimte en zitruimte voor de tafel en de stoelen is.
  • Wat ook belangrijk is bij de keuze voor een nieuwe eettafel, is dat de tafel aansluit bij de rest van uw interieur. Hierbij gaat het om de kleur, het soort materiaal, en de stijl. De stijl van je eetkamertafel is erg belangrijk, niet alleen moet het passen bij de rest van je huis. Ook moet je de stijl van de tafel mooi vinden. Ook het materiaal van je tafel, is bepalend. Kies je voor hout, metaal of toch liever RVS. Ieder materiaal heeft zijn eigen uitstraling. Hout past goed in een landelijk, klassiek en romantisch interieur. Als je kiest voor RVS of metaal, dan geef je de tafel een moderne en industriële uitstraling.
  • Let erop dat je lekker zit aan een eettafel. Probeer voordat je tot koop van een tafel overgaat de eettafel goed uit en voel of de verhoudingen tussen stoel en tafelhoogte goed voor jou aansluiten.

Bekijk de collectie tafels >>

Tips voor het kopen van een kinderbed

Je kind heeft goede nachtrust nodig, om iedere dag goed te kunnen functioneren. Daarom is een goed kinderbed erg belangrijk. Een peuter die ongeveer twee à drie jaar is, gaat hij/zij over naar een groot bed. Een kinderbed kopen is niet gemakkelijk; kies je voor een groot bed van twee meter of ga je voor een tussenmaat bed. Onderstaande tips kunnen je helpen als je een kinderbed gaat kopen.

  • De grootte van het bed is zeer belangrijk bij de keuze van een kinderbed. Koop het bed op de groei, het zou zonde zijn als je over een jaar alweer een nieuw kinderbed moet aanschaffen. Bij de aanschaf van een kinderbed, kun je kiezen voor een éénpersoonsbed. Een kinderbed is gemiddeld twee meter lang en negentig centimeter breed. Maar als je dat nog iets te groot vindt, kun je kiezen voor een tussenmaat. Dat bed heeft een lengte van ongeveer 1,65 meter. Een derde optie voor een kinderbed, die meegroeit met je kind is een uittrekbaar kinderbed. Het bed kun je verlengen door hem uit te trekken, hiermee is het bed minimaal 1,40 meter en maximaal 2 meter. 
  • Ook de bodem van het bed is van belang. Kies voor een vlakke, stevige bodem die ventileert. Een lattenbodem is een voorbeeld van een goed ventilerende bodem. De bodem moet ook vlak en stevig zijn, deze mag niet makkelijk doorzakken. Dit kun je testen door bijvoorbeeld zelf op het bed te gaan zitten en te controleren of deze doorzakt.
  • Denk er tevens om, dat er geen scherpe randen en hoeken aan het bed zitten. Als je een bed van hout koopt, is het verstandig om even te controleren of het hout stevig is en of er geen splinters in het hout zitten. 
  • Naast het frame van het bed is een matras ook belangrijk voor kinderen. Het matras moet minstens 8 cm dik zijn en deze moet stevig zijn. Waarom mag het matras niet zacht zijn? Je kind kan zijn/haar gezicht in het matras drukken en dan stikken. Het beste kun je een matras kopen die gemaakt is van polyether en tevens moet het matras in het frame van het kinderbed passen. De ruimte naast het matras en de zijkanten van het bedje mag niet meer zijn dan 2 cm. Koop absoluut geen matras met een plastic hoes. Plastic ventileert niet, hierdoor kan je kind het te warm krijgen.
  • Er zijn veel verschillende kinderbedden; o.a. kinderbedden met extra opbergruimte onder het bed of een kinderbed. Ook heb je diverse kinderbedden met een opstaande rand. Vooral bij kleine kinderen is dit handig, draai je de opstaande rand naar de buitenkant. Zo kunnen ze niet uit bed vallen! Wanneer ze ouder zijn, kun je het kinderbed omdraaien. Dan staat de opstaande rand tegen de muur.
  • Een speciale variant van het kinderbed is een hoogslaper. In een kleine slaapkamer is een hoogslaper ideaal. Onder een hoogslaper zie je vaak een bureau of een tafel, hierdoor benut je het kinderbed dubbel.

Bekijk de collectie kinderbedden >>

Tips voor het kopen van een boxspring

Wat is een boxspring? Een boxspring bestaat uit drie elementen: een matras, een bedbodem en een houten of stalen frame. De bedbodem is meestal bekleed met stof. Bovenop de bedbodem komt het matras te liggen. In de bedbodem zitten een aantal grote veren, dit zorgt voor een verend interieur.

Het kwaliteitsverschil tussen boxsprings is enorm. Het soort veren, het aantal pocketveren, de frame van de boxspring, het soort matras… al deze elementen die bijdragen aan goede of slechte kwaliteit. Waar moet je allemaal op letten als je een boxspring wilt gaan aanschaffen?

  • Let bij het kopen van een boxspring op de afmetingen, er zijn namelijk veel afmetingen mogelijk. Voor zowel de bedbodem als het matras, zijn er verschillende formaten. Boxsprings zijn er in één- en tweepersoonsbedden. Standaard is de lengte van een boxspring 200 cm, maar meestal is de lengte 210 of 220 cm ook wel verkrijgbaar.
  • Het formaat van de boxspring is ook belangrijk bij het plaatsen van het bed. Het matras en de bedbodem moeten immers wel door alle deuren passen en je moet de boxspring ook via de trap naar boven kunnen brengen. Vraag in de winkel wat de afmetingen van de pakketten zijn, zodat je zeker weet dat deze op je slaapkamer kunnen komen.
  • Bij het maken van een keuze voor een bepaalde boxspring, kies je als eerste het frame uit. Ga je voor een houten of een stalen frame?
  • En welke bedbodem wil je graag? Wordt het een houten of een stalen bodem? Een stalen bodem geeft meer stevigheid dan een houten bodem.
  • Heb je het frame en bedbodem gekozen? Maak dan een keuze uit een matras. Als je een matras koopt voor je boxspring, kun je het beste gaan voor een pocketmatras of een binnenveringsmatras. Met zo'n matras zorg je ervoor dat je gewicht goed verdeeld wordt over het matras en daarnaast biedt het matras goede lichaamsondersteuning.
  • Een boxspring is altijd voorzien van een hoes. Hierbij moet je opletten dat deze afneembaar is en schoon te maken is. 
  • Een boxspring kan een bepaald gewicht dragen, meestal is dit 100-120 kg. Vraag op dit gebied de verkoper naar advies.
  • Voordat je een nieuwe boxspring koopt, is het erg belangrijk om te gaan proefliggen. De volgende tips kun je wel gebruiken bij het proefliggen:
    • Ga uitgerust proefliggen. Als je moe bent, ligt ieder bed geweldig.
    • Ga liggen in je favoriete slaaphouding, ligt dit goed?
    • Heb je ook een nieuw kussen? Test deze gelijk bij het proefliggen.
    • Probeer ook eens om van bed op te staan. Gaat dit makkelijk? Probeer hierbij je handen niet te gebruiken. Je moet makkelijk uit bed kunnen opstaan.
    • Ga proefliggen op het matras en de bodem die je van plan bent te kopen.
    • Kun je makkelijk in het bed omdraaien? Dit moet weinig moeite kosten, zodat je niet wakker wordt als je van positie wisselt.

Bekijk de collectie boxsprings >>

Tips voor het kopen van lampen

Het juiste licht in je interieur is erg belangrijk. Licht kan je interieur maken of breken. Besteed daarom tijd en energie aan het uitzoeken van je verlichting. Met onderstaande tips helpen we je een handje.

  • Bepaal de functies en het effect van de verlichting. Bekijk per ruimte wat je er doet en welk licht je daar het beste bij kan gebruiken. Gebruik je de ruimte om te slapen, lezen of werken. Op de slaapkamer heb je bijvoorbeeld weinig licht nodig, dit licht moet een behaaglijk gevoel creëren. Maar in de badkamer en de keuken heb je meer helder en fel licht nodig. Als je een kamer hebt, die meerdere functies heeft is een dimmer handig. Hiermee kan je spelen met de sterkte van het licht.
  • Kies het soort verlichting; je hebt basisverlichting en functionele verlichting maar ook sfeerverlichting. Vaak wordt basisverlichting gebruikt. Dit is licht wat gelijkmatig de hele ruimte belicht. Denk hier bij aan een plafonnière of een hanglamp. Functionele verlichting, ook wel taakverlichting genoemd, is een lichtstraal die gefocused is op één plek. Bijvoorbeeld een tafellampje, een wandlamp of een leeslampje. Sfeerverlicht valt tussen taakverlichting en basisverlichting in. Sfeerverlichting wordt ook vaak accentverlichting genoemd, het geeft een accent aan je interieur. Het benadrukt bepaalde dingen in het interieur, zoals een schilderij, pilaren of een nisje.
  • Kies de lichtbronnen en lichtintensiteit. Een lichtbron is het lampje welke je in de lamp plaatst, dus waar daadwerkelijk het licht uitkomt. Je bepaalt de lichtintensiteit d.m.v. het aantal watt van een lamp. Met behulp van een dimmer kun je zelf de lichtintensiteit in je kamer bepalen,  

Bekijk de collectie lampen >>