×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

DESIGN

oktober 2020

Kiezen voor een design interieur of item, is kiezen voor een identiteit, vormgeving en kwaliteit. Design is tijdloos, duurzaam en net even iets anders dan al het andere. Door de details, de vormgeving, de expressie van de diverse ontwerpers, de kleuren en het maatwerk is een designmeubel uniek. Belangrijk bij het kopen van een designmeubel is dat je let op integratie, compositie of balans in het interieur. Kijk naar de grootte, de stijl en het materiaal gebruik. De kwaliteit van de meubels kan op hoog niveau worden gewaarborgd, doordat elk meubel wat geproduceerd wordt, wordt voorzien van een certificaat en een code zodat het terug te halen is wie het heeft geproduceerd en wanneer.

Rolf Benz bank Aura

Rolf Benz

Design | vormgeving

De grondgedachte van een design ontwerp is vormgeving. Dit wordt door ontwerpers op verschillende manieren toegepast, zoals constructuele vormgeving en architectonische vormgeving. De diverse vormgevingen zorgen voor de juiste aandacht per product. Zo kiest bijvoorbeeld Harvink voor het constructuele aspect buiten het meubel te brengen, zodat je kwalitatief hoog afgewerkte koppelstukken ziet. Zo kan architectonische vormgeving ook een grondgedachte zijn van een stijl, zoals Bauhaus. Zo krijgt een meubel krijgt een persoonlijke identiteit. Als een design meubel langer blijft bestaan (in eventueel aangepaste vorm) wordt het een design icoon. Voorbeelden van design iconen zijn de Pallone van Leolux en de Aluminium Chair van Vitra.

Harvink bank Splinter

Harvink

Vitra Aluminium Chair

Vitra

Design | expressie van ontwerpers

Naast de vormgeving van de meubels, is de uitvoering van materialen een onderdeel van de expressie van de ontwerper. Dit is op te delen in twee segmenten. Er zijn ontwerpers die specifiek voor een meubelmerk werken, waarbij de vraag komt vanuit het meubelmerk om bijvoorbeeld een bank te ontwerpen op basis van een aantal voorwaarden. Cuno Frommherz, een Zwitserse meubelontwerper, heeft op deze manier de bank 310 voor Rolf Benz speciaal voor de Nederlandse markt ontworpen. De bank moest een gezellige uitstraling hebben, een comfortabel zitcomfort, een beetje een allemans vriend maar toch met specifieke kenmerken die staat voor een hoog afwerkingsgehalte. Iets waar Rolf Benz voor staat.

Daarnaast zijn er ontwerpers die specifiek hun eigen stijl hanteren. Het Australische duo Truly Truly, gevestigd in Rotterdam, werkt met verschillende meubelmerken, voeren hun eigen stoffencollectie en doen hun eigen grafisch ontwerp. Dit duo is nu werkzaam in opdracht van Leolux om een collectie-uitstraling voor komend seizoen te maken, waarin hun persoonlijk identiteit en ontwikkeling zichtbaar mag zijn. Zij krijgen de ruimte van Leolux om hun eigen stijl te implementeren binnen de waarden van Leolux.

Rolf Benz bank 310

Rolf Benz bank 310 - design: Cuno Frommherz

Vitra bank Polder

Vitra bank Polder - design: Hella Jongerius

Design | voorwaarden

Design meubelen moeten aan strenge voorwaarden voldoen, zoals hoogafwerkingsniveau, doordachte interieurmaterialen en exclusieve stoffen waarin verschil wordt gelegd tussen een meubel voor intensief woongebruik of elegant gebruik. De meubels worden uitgebreid getest op comfort en ergonomische functionaliteit. Daarnaast is het en blijft het maatwerk. Binnen de grenzen van wat mogelijk is van een designmeubel zijn er aanpassingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld de hardheid van de vullingen, de zithoogte e.d. Vaak is het ook mogelijk om de vormgeving aan te passen naar eigen stijl, door gebruik te maken van de diverse RAL-kleuren voor frames en de grote stoffen collectie van o.a. De Ploeg, Kvadrat en Rohi.

De designmeubelen waar wij binnen Home Center voor kiezen zijn meubelen die met zorg en duurzaamheid geproduceerd worden. Het grootste deel van de meubelen komt uit Nederland, Duitsland en België. Hierdoor hebben wij meer zicht op hoe de producten geproduceerd worden, op de kwaliteitsgarantie en de fairtrade van de producten.

Nog niet klaar voor een huis vol met design meubelen? Geen probleem, want design is er voor iedereen. Kies dan eerst voor één design statement in je interieur. Wie weet is dat het begin van een prachtige collectie!