×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

4 tips voor de juiste verlichting in huis

Met verlichting voeg je sfeer toe aan jouw interieur, maar hoe kies je de juiste verlichting? Wat is de functie van de lamp? Welke lichtsoorten zijn er? Dit zijn vragen die veelgesteld worden. In deze blog geeft onze verlichting expert Bart-Jan 4 tips voor het kiezen van de juiste verlichting, zodat bij jou het lampje begint te branden!


gratis verlichting advies

Verlichting expert Bart-Jan van Home Center

lampen winkel wolvega

Tip 1: bepaal de functie van je lamp

Voordat je op zoek gaat naar nieuwe verlichting is het belangrijk om goed na te denken over waar je de verlichting voor wilt gebruiken. In de wereld van verlichting kennen we drie lichtsoorten, dit zijn: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Ieder een vorm van licht, maar toch hebben ze allemaal een andere functie.

Basisverlichting

De naam verklapt het al een beetje, het is de basis van je verlichting. Deze verlichting zorgt ervoor dat er voldoende licht is om de hele kamer te verlichten. Denk hierbij aan een plafonniere of spotjes.

Functionele verlichting

De tweede soort verlichting is functioneel, het gaat hierbij om lampen met een functie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leeslamp, die je aanzet wanneer je een boek gaat lezen. Dit type licht draait echt om de functionaliteit en zien we als een aanvulling op de basisverlichting in huis.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting, dat is de sfeermaker in ieder interieur. Het is misschien wel de meest belangrijke verlichting. Bij dit type verlichting gaat het niet meer over functionaliteit, maar puur om het brengen van sfeer. Dit kan een vloer, -hang,- of tafellamp zijn. In onze winkel vind je honderden soorten sfeerlampen, passend bij alle verschillende woonstijlen.


Tip 2: kies de kleur van het licht

Ook de kleur van het licht is erg belangrijk om een sfeervol geheel neer te zetten. De kleur van het licht heeft alles te maken met de Kelvin-waarde. Dit noemen we eigenlijk de temperatuur van het licht. Als jouw lamp een lagere Kelvin heeft, dan heb je een aangenaam en warm licht, perfect voor het creëren van sfeer en het echte thuisgevoel! Vaak wordt hiervoor een Kelvin tussen de 2200 en 2700 gebruikt. Ben je op zoek naar koeler licht? Kies dan voor een lamp met een hogere Kelvin waarde. Pas er wel mee op dat je geen verschillende Kelvin waarden combineert. Hierdoor kan de ruimte ongezellig en minder mooi worden, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Kies daarom altijd voor één van de twee.


Tip 3: met dimlicht maak je sfeer

Met dimbaar licht tover je de ruimte ‘s avonds gemakkelijk om tot een sfeervol geheel. Maar wat is een dimmer eigenlijk? Een dimmer reguleert de hoeveelheid stroom die naar de lamp toe gaat en daardoor kun je dus zelf de felheid bepalen. Een avondje met vrienden of een verjaardag maak je al snel gezellig door het licht wat minder fel te zetten. Kun je iedere lamp dimmen? Niet elke lamp is dimbaar, dit staat vaak aangegeven op de verpakking. Als je een lamp gebruikt die niet dimbaar is, dan kan de lamp gaan flikkeren tijdens het dimmen of blijven flikkeren. Controleer daarom altijd goed van te voren of de lamp dimbaar is.


Tip 4: maak jouw lamp passend bij je woonstijl

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van jouw nieuwe verlichting is er nog een belangrijk punt namelijk, de lamp aan laten sluiten op de woonstijl in je huis. Om er echt een geheel van te maken kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld verschillende lampen van een bepaald model te combineren. Hierdoor behoud je de rust en zorg je voor eenheid. Vind je het lastig om dit zelf uit te zoeken? Onze interieurstylisten helpen je hier graag bij in onze winkel. Liever eerst online inspiratie op doen? Bekijk hier alle verlichting.


Verlichting advies nodig? Onze experts helpen je graag!

Op onze Art&Light afdeling staan onze verlichting experts voor je klaar om samen op zoek te gaan naar de juiste lamp. Laat je adviseren in onze winkel en wie weet loop jij straks de deur uit met jouw droom verlichting. Alvast een vraag? Neem dan gerust contact op met onze experts van Art&Light.



Shop de bestsellers van dit moment



Op zoek naar meer wooninspiratie?

Benieuwd naar alle woontrends, stijlen en tips? Neem dan eens een kijkje tussen onze andere woonblogs.